ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Π.Α.Ο. Ηρακλής Ξυλόκαστρου 1928 (Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ηρακλής Ξυλοκάστρου 1928) είναι ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο αγωνίζεται στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία της Ε.Π.Σ.Κ., με έδρα το Ξυλόκαστρο του νομού Κορινθίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους αμιγώς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα, καθώς από την ίδρυση του έως σήμερα συντηρεί αναλλοίωτη την αρχική ονομασία του και το αρχικό καταστατικό του (απλά επικαιροποιημένο 3 φορές), με σκοπό να δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Ιδρύθηκε το 1928 και δεν έπαψε να λειτουργεί έως σήμερα έχοντας συνεχή παρουσία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, διατηρώντας μάλιστα τη δραστηριότητα του ακόμα και κατά την περίοδο της κατοχής. Από την εγγραφή του στην ΕΠΟ και μέχρι σήμερα διατηρεί τον αριθμό μητρώου 235, αλλά εκτιμάται ότι είναι μέσα στους 100 γηραιότερους εν ενεργεία ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι σύλλογοι που προηγήθηκαν αριθμητικά στα μητρώα αυτά έχουν πάψει να λειτουργούν ή έχουν συγχωνευθεί. Η πορεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι αξιοθαύμαστη, όχι μόνο για την πολύχρονη λειτουργία και τεράστια ιστορία του, αλλά για το συνδυασμό της διαχρονικότητας αυτής και της εκπροσώπησης μίας μικρής πληθυσμιακά πόλης όπως είναι το Ξυλόκαστρο. Ο Ηρακλής Ξυλοκάστρου είναι ένα από τα σωματεία που μετείχαν στην ίδρύση της ΕΠΣΚ το 1946.

Ο χρωματισμός της φανέλας του Ηρακλή είναι -από την αρχή της ύπαρξης του- το πράσινο και το λευκό, καθ’ ομοίωση με αυτά του Παναθηναϊκού καθώς ένας ποδοσφαιριστής του, ο Μιχάλης Βασιλείου από το Ξυλόκαστρο, ήταν αυτός που παράλληλα με τη θητεία του στο “τριφύλλι” δημιούργησε και οργάνωσε τον Ηρακλή και αποτέλεσε επί σειρά ετών τον προπονητή του. Το τωρινό σήμα απεικονίζει την προτομή του Ηρακλή που φοράει το δέρμα από το λιοντάρι της Νεμέας που στην μυθολογία υπήρξε ένας από τους άθλους του. Ο Ηρακλής Ξυλοκάστρου είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Κορινθία που διατηρεί ποδοσφαιρικά τμήματα ανδρών, νέων, παίδων και ακαδημιών, τα οποία αγωνίζονται σε όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ.

Εκτός του ποδοσφαίρου που ήταν το πρωταρχικό και κύριο άθλημα του Συλλόγου, κατά καιρούς αναπτύχθηκαν και άλλα τμήματα όπως ο κλασσικός αθλητισμός, η κολύμβηση και η ποδηλασία κατά τη δεκαετία του 1930, και το τμήμα βόλλευ του Ηρακλή τις δεκαετίες ’80-’90 φτάνοντας μέχρι τη Β’ Εθνική Κατηγορία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ